Zapečená brokolice

Zapečená brokolice

Věděli jste, že brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko?

Suroviny

Na 4 porce:

  • 200 g těstovin (vrtulky, případně penne)
  • 1 brokolice
  • voda z těstovin
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 180 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • 180 g nastrouhaného tvrdého sýra (goudy)
  • 2 vejce
  • 1 menší konzerva kukuřice (210 g)
  • 100 g šunky (nemusí být)
  • asi lžička směsi koření Zaatar nebo provensálského koření

Postup

Brokolici si rozebereme na růžičky a okrájíme ji tak, aby měla co nejméně košťálů. Těstoviny vaříme podle návodu ve větším množství vody a tři minuty před koncem vaření těstovin vsypeme do hrnce také brokolici. Těstoviny s brokolicí scedíme, ale vodu, ve které jsme to vařili, si ponecháme.

Odměříme 400 ml vody z těstovin a brokolice a v hrnci ji zahříváme. Necháme v ní rozpustit 1 kostku zeleninového bujonu a rovněž zde rozšleháme lžičku hořčice a zakysanou smetanu. Dáváme pozor, abychom při vmíchávání smetany vodu neměli na bodu varu. Ochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a vsypeme uvařené těstoviny s brokolicí. Také rozmícháme polovinu nastrouhaného sýra. Necháme sýr rozpustit, ale přitom celou dobu mícháme. Sundáme z plotýnky a vmícháme dvě vejce, scezenou kukuřici z konzervy a šunku nakrájenou na kostičky.

Troubu předehřejeme na 180 °C a směs nasypeme do zapékací mísy. Rovnoměrně zasypeme zbylou polovinou sýra a posypeme bylinkami. Zapékáme přibližně 10 minut do zezlátnutí.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.