Caesar salát
Věděli jste, že Caesar salát se pyšní titulem „Neznámější a nejoblíbenější salát na světě“ a překvapivě nepochází z Itálie, ale z Mexika?
Suroviny
Na 4 porce:
- 1 ledový salát
- 100 g parmazánu
Maso:
- 500 g kuřecích prsou
- pepř
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Krutony:
- 5 stroužků česneku
- půlka francouzské bagety
- 3 lžíce olivového oleje
Zálivka:
- 2 žloutky z čerstvých vajec
- 50 ml olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce balsamicového octa
- 2 lžíce majonézy
Postup
Salát opláchneme a nakrájíme na nudličky.
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Rozehřejeme pánev s olivovým olejem a maso zprudka opečeme.
Bagetu nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na pečícím papíře péct dokřupava. Nesmíme je přepálit. Na pánvi s olivovým olejem rozmačkáme oloupané stroužky česneku pomocí vidličky. Začneme opékat. Pozor na spálení česneku. A až začne česnek vonět, přidáme krutony a opečeme.
Na zálivku si připravíme čerstvé žloutky, které vymícháme s olejem. Poté přidáme šťávu z citronu, hořčici, ocet a majonézu.
Parmazán nakrájíme na slabé plátky pomocí škrabky.
Na talíř nandáme čtvrtinu nakrájeného salátu. Zakapeme trochou zálivky. Pokryjeme čtvrtinou masa. Zasypeme krutony a ozdobíme parmazánem.