Fesťákové bramboráky
Věděli jste, že na Votvíráku jsou vždycky super bramboráky? Je to proto, že tam dodržují princip KISS (keep it simple stupid).
Suroviny
Na cca 6 ks (4 porce):
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- půl lžičky pepře
- půl lžičky majoránky
- rovná lžička soli
- 3 stroužky česneku
- mléko
- hladká mouka
- rostlinný olej na smažení
Postup
Do velké mísy nahrubo nastrouháme oloupané brambory. Do mísy přidáme vodu, aby se z brambor vyplavil škrob. Nastrouhané brambory scedíme a vrátíme do mísy. Přidáme rozmačkaný česnek, vejce, pepř, majoránku a sůl. Nastavíme moukou a mlékem, aby se směs trochu spojila – cca 2 polívkové lžíce hladké mouky, 1 dcl mléka. Důkladně promícháme, neplašíme se kvůli vodě, která se z osolených brambor vylučuje.
Ve vysokém hrnci rozpálíme asi 1cm vrstvu oleje. Do opravdu rozpáleného oleje vložíme běžnou naběračku směsi a namačkáme na dno, aby se přes placku ze směsi přelil rozpálený olej.
Smažíme asi 5 minut, dokud není až na povrchu bramborák malinko prosmažený, v tu chvíli už drží tvar. Otočíme ho a smažíme cca 4 minuty z druhé strany. Bramborák vyndáme a necháme okapat. Po každém bramboráku si doplníme olej do cca 1 cm vrstvy.