Moje mňamky jak je mám ráda

Domácí burger

Domácí burger

Věděli jste, že hamburger se jmenuje podle města Hamburk. V minulosti se zde podávaly hamburské steaky, které se později díky německým imigrantům dostaly do USA

Suroviny

Na 16 porcí (respektive 8, 2 burgery na osobu):

Maso:

  • 1,5 kg mletého hovězího masa
  • lžička soli
  • mletý pepř
  • slunečnicový olej na potírání

Housky:

  • 700 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 160 ml slunečnicového oleje
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • sůl
  • loupaný seznam na posypání
  • 1 vejce na potírání

Americké brambory:

  • brambory
  • grilovací koření
  • olivový olej

Omáčka:

  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce kečupu (sladký Kand)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • mletý pepř

Náplň burgeru:

  • sýr cheddar (200 g)
  • římský salát
  • dvě rajčata
  • okurka
  • 1 červená cibule
  • třtinový cukr

Postup

Mleté maso osolíme lžičkou soli a okořeníme pepřem o trochu více, než jsme běžně zvyklí. Maso necháme v míse v lednici hodinu odležet.

Mezitím si připravíme brambory. Brambory pořádně omyjeme. Každou pak přepůlíme a dále krájíme na půlměsíčky. Na tento počet burgerů je dobré udělat dva plechy brambor. Brambory máme tedy nakladené na plechu a zasypeme je grilovacím kořením. Zlehka také zakapeme olivovým olejem a zhruba hodinu pečeme v troubě na 180°C.

Připravíme si těsto na domácí housky. Nejprve zaděláme kvásek. V misce smícháme vlažné (ne horké) mléko s cukrem. Zasypeme rozdrobeným droždím a zaprášíme hladkou moukou. Necháme 10 minut na teplém místě, aby nám vzešel kvásek.

Ve velké míse smícháme vejce, olej a půl lžičky soli a pomalu postupně vmícháváme mouku. Vše dobře promícháme metlou. Zároveň také přidáme vzešlý kvásek a zbytek mouky. Těsto pak musíme ještě zpracovat vařečkou, aby se nám do těsta dostal vzduch. Vařečkou pomalu odlepujeme těsto ode dna. Na těstě by pak měli vznikat vzduchové bubliny, které praskají. Pak je těsto zpracované. Nepřidáváme k těstu u žádnou mouku, i přestože je ještě lepivé, protože by pak housky byly příliš tvrdé. Těsto zaprášíme zlehka ještě moukou. Zakryjeme mísu utěrkou a dáme na teplé místo na hodinu kynout.

Během kynutí těsta doděláme masové placky. Z masa zformujeme 16 kuliček, které poté rozplácneme na plech s pečícím papírem. Uprostřed masa uděláme vždy prohlubeň, aby se nám maso během pečení nevyboulilo. Placky potřeme olejem a dáme péct do trouby na 160 °C. Rovněž můžeme maso i grilovat. Až bude maso upečené, tak na něj položíme vždy plátek cheddaru, aby se na horkém mase rozpustil.

Vykynuté těsto odkryjeme a odkrajujeme z něj kuličky tak, aby nám jich vyšlo zhruba na těch 16. Vytvarujeme tedy hladké kuličky, které dáváme stranou se spoji dolů na plech. Mezi bulkami necháváme větší odstup, protože během pečení ještě nabudou. Housky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme loupaným sezamem. Dáme péct do trouby na 180 °C asi na 15 minut. Necháme je pak ještě asi 5 minut trochu zchladnout a rozkrájíme je na půlky.

Na omáčku smícháme majonézu, hořčici a kečup. Opepříme. Spodní stranu bulky vždy omáčkou pomažeme. Na to položíme list salátu, pak maso se sýrem, plátek rajčete a plátek okurky. Na závěr si na trošce másla opečeme jednu červenou cibuli nakrájenou na kostičky. Až bude měkká, zasypeme ji dvěma lžícemi třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Cibuli naklademe na burger. Přikryjeme svrchní částí housky.

Burger podáváme s americkými bramborami, ke kterému doporučuji starý známý recept Dip trošku jinak, který najdete zde http://kacik.kvalitne.cz/?p=424



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *