Koláč s broskvemi

Koláč s broskvemi

Věděli jste, že v Číně je broskev považována za posvátný symbol dlouhověkosti a je také nazývána „ovoce nesmrtelnosti“?

Suroviny

Těsto:

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • šťáva z půlky citronu
  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • přibližně 7 vyzrálých broskví
  • trochu hrubé mouky podle potřeby

Drobenka:

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g másla

Postup

Vejce vyšleháme s klasickým i vanilkovým cukrem do pěny. Do ní zašleháme zcela rozehřáté vlažné máslo a pak i citronovou šťávu. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.

Tuto směs vsypeme do pěny. Těsto poté rozetřeme na plech, který předtím vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Broskve pokrájíme i se slupkou na měsíčky a z jedné strany, kterou je budeme klást na těsto je zlehka obalíme v hrubé mouce. Těsto hustě posázíme broskvemi.

Máslo na drobenku necháme změknout, ale rozhodně by nemělo být rozehřáté. Ingredience na drobenku propracujeme v misce, aby z toho byla hrudkovitá směs, která není ani příliš suchá, ani mokrá.

Koláč posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 175 C zhruba 40 minut. Drobenka by měla při pečení zrůžovět.

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.