Koláč s broskvemi
Věděli jste, že v Číně je broskev považována za posvátný symbol dlouhověkosti a je také nazývána „ovoce nesmrtelnosti“?
Suroviny
Těsto:
- 5 vajec
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- šťáva z půlky citronu
- 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- přibližně 7 vyzrálých broskví
- trochu hrubé mouky podle potřeby
Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g másla
Postup
Vejce vyšleháme s klasickým i vanilkovým cukrem do pěny. Do ní zašleháme zcela rozehřáté vlažné máslo a pak i citronovou šťávu. V jiné misce smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
Tuto směs vsypeme do pěny. Těsto poté rozetřeme na plech, který předtím vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Broskve pokrájíme i se slupkou na měsíčky a z jedné strany, kterou je budeme klást na těsto je zlehka obalíme v hrubé mouce. Těsto hustě posázíme broskvemi.
Máslo na drobenku necháme změknout, ale rozhodně by nemělo být rozehřáté. Ingredience na drobenku propracujeme v misce, aby z toho byla hrudkovitá směs, která není ani příliš suchá, ani mokrá.
Koláč posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 175 o C zhruba 40 minut. Drobenka by měla při pečení zrůžovět.