Polévka z pečených rajčat
Věděli jste, že francouzský crème fraîche je pouze origálně připravená zakysaná smetana?
Suroviny
Na 4 porce:
- 1,5 kg červených rajčat
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového nebo masového vývaru
- pepř
- hrst čerstvé bazalky
- 1 zakysaná smetana
- 3 lžíce hladké mouky rozmíchané asi v 200 ml vody
Postup
Rajčata omyjeme a na spodní straně nařízneme do kříže. Necháme je 30 vteřin spařit ve vroucí vodě a pak je ihned zchladíme. Zbavíme je slupky, vyřízneme tvrdé středy a rajčata pokrájíme.
Zapékací nádobu pokapeme olejem a naskládáme sem rajčata, stroužky česneku a omyté lístky bazalky. Bazalku mezi rajčata trochu natlačíme. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Po upečení vyndáme lístky bazalky a česnek s rajčaty rozmixujeme. Přidáme vývar a ještě trochu vody promíchané s moukou na zahuštění.
Podáváme s porcí zakysané smetany, lístkem bazalky a lehce opepříme.