Coleslaw
Věděli jste, že Coleslaw pochází z Holandska? Dnes je podáván hlavně ke smaženým pokrmům. Je známo mnoho jeho variant. Přidává se do něj někdy strouhaný sýr, ananas nebo třeba jablko. Díky vysokému obsahu čerstvého zelí se pro nás tento salát stává vitaminovou bombou.
Suroviny
Salát:
- 2 mrkve
- 1/4 malého celeru
- 1 hlávka menšího bílého zelí
- 1 cibule
- sůl
Zálivka:
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 200 g majonézy
- 100 ml smetany ke šlehání
- pepř
Postup
Zelí nakrouháme na tenké plátky a pak ještě překrájíme na asi 1 cm velké kousky. Zasypeme asi lžičkou soli a promícháme. Poté směs promačkáme, aby zelí zkřehlo. Mezitím si připravíme mrkev, kterou nastrouháme nahrubo. Oloupaný celer strouháme na jemno. A cibuli nasekáme na kostičky. Promícháme se zelím.
Na zálivku smícháme cukr, majonézu a smetanu. Promícháme se salátem a ochutíme octem, solí, pepřem. Necháme uležet v lednici alespoň hodinu.