Dýňová polévka
Věděli jste, že doposud nejtěžší dýně na světě vážila 782 kilogramů a byla vypěstována v Ohiu?
Suroviny
Na 4 porce:
- 1 menší dýně Hokkaido
- cca 1 litr vody
- 1 bujon
- 1 smetana na vaření
- sůl
- pepř
- podle potřeby kukuřičný škrob (2 lžičky rozmícháme ve studené vodě)
- 1/2 lžičky kari
- špetka chilli koření
- zakysaná smetana
- dýňová nebo slunečnicová semínka na ozdobu
Postup
Dýni zbavíme slupky. Vydlabeme její vnitřek a pak omyjeme vodou. Nakrájíme ji na menší kousky. Dáme vařit do varné konvice litr vody a dáme ji do hrnce i s dýní. Dýni uvaříme doměkka.
Přidáme koření (sůl, pepř, kari, chilli) a bujon. Dýni rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, povaříme se smetanou na vaření. Zahustíme asi 2 lžičkami kukuřičného škrobu, který předtím rozmícháme v trošce studené vody. Ještě chvíli povaříme.
Podáváme v misce ozdobené zakysanou smetanou a posypané semínky.