Rajčatová polévka
Věděli jste, že by se rajčata neměla skladovat v lednici? Ztrácí pak své aroma i chuť.
Suroviny
- 1 kg zralých rajčat
- 3 cibule
- 2 lžíce másla
- 500 ml vývaru
- sůl
- cukr
- pepř
- 5 zrnek celého pepře a nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 sáček vařené rýže (neuvařené úplně do měkka)
- hladká mouka
Postup
Slupku rajčat nařízneme křížem a spaříme horkou vodou. Pak je oloupeme a pokrájíme. Máslo rozehřejeme v hrnci a osmažíme na něm nakrájené cibule. Přidáme rajčata, mírně osolíme a asi 10 minut podusíme pod pokličkou. Základ zalijeme připraveným vývarem. Pokud nemáme domácí vývar, můžeme využít i bujon.
Přidáme celý pepř i trochu mletého pepře, nové koření, bobkový list. Osolíme a dochutíme cukrem. Zaprášíme hladkou moukou pro zahuštění a vaříme dalších 20 minut. Na závěr polévku propasírujeme přes síto a nasypeme do ní rýži. Podáváme s čerstvou bazalkou.