Vietnamské závitky
Věděli jste, že se rýžový papír vyrábí takto? Mrkněte na toto zajímavé video. https://www.youtube.com/watch?v=DccW49k8y-g
Suroviny
- 0,5 kg mletého masa – nejlépe hovězího, případně směs hovězího a vepřového
- 2 vejce
- 1 velká cibule
- sójová omáčka
- vegeta
- koření na čínu
- 1 sáček uvařené rýže
- 1 balení rýžového papíru
- 3 stroužky česneku
- olej
Postup
Osmažíme si na oleji nakrájenou cibuli a pak k ní přidáme i maso. Orestujeme a přidáme rozšlehaná vejce s prolisovaným česnekem. Zakapeme sójovou omáčkou, posypeme vegetou a kořením na čínu. Nakonec přidáme uvařenou rýži a vše promícháme.
Do mísy si dáme vlažnou vodu, na pracovní plochu rozprostřeme čistou utěrku a vždy po dvou kusech namáčíme rýžový papír. Změklé je rozprostřeme na utěrku. Polovinu papíru poklademe směsí a trochu rozprostřeme do stran, ale ne úplně do krajů (asi 3 lžíce směsi).
Dva protilehlé okraje přehneme ke směsi a závitky od nepřehnutého k nepřehnutému konci srolujeme. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Pokud chceme zvolit zdravější variantu, pomažeme pouze závitky trochou olivového oleje a necháme zapéct v troubě.