Lasagne s hovězím
Věděli jste, že rajčata obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou? Nejvíc ho lidské tělo dokáže získat z tepelně upravených rajčat.
Suroviny
Na 1 plech (cca 8 porcí):
- olivový olej
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g mletého hovězího masa
- 3 mrkve
- sůl
- pepř
- bazalka
- 200 g rajčatového protlaku
- 500 g loupaných pasírovaných rajčat
- 100 ml domácího kečupu
- 400 ml vody
- 450 g lasagní
- 3 mozzarelly
- 50 g parmazánu
Bešamel:
- 50 g másla nebo ghí
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- sůl
- muškátový oříšek
Postup
Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, po zezlátnutí přidáme na kostičky nakrájený česnek. Poté přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Mrkev očistíme a najemno ji nastrouháme. Mrkev přidáme k masu a opékáme do změknutí. Osolíme, opepříme a ochutíme bazalkou. Vmícháme protlak, pasírovaná rajčata a kečup a zředíme vodou.
Připravíme si bešamel. Na pánvi rozpustíme máslo (ghí), vmícháme do něj metličkou mouku a přiléváme postupně mléko. Mícháme do zhoustnutí. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.
Do zapékací mísy klademe nejdříve tenkou vrstvu bešamelu, pak lasagní, na než dále vrstvíme masovou směs, opět klademe lasagne, bešamel a směs. Poslední vrstva sestává z vyšší vrstvy bešamelu, kterou poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou a nakonec zasypeme parmazánem.
Pečeme hodinu v předehřáté troubě na 180 °C