Lasagne s hovězím

Lasagne s hovězím

Věděli jste, že rajčata obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou? Nejvíc ho lidské tělo dokáže získat z tepelně upravených rajčat.

Suroviny

Na 1 plech (cca 8 porcí):

  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 3 mrkve
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 500 g loupaných pasírovaných rajčat
  • 100 ml domácího kečupu
  • 400 ml vody
  • 450 g lasagní
  • 3 mozzarelly
  • 50 g parmazánu

Bešamel:

  • 50 g másla nebo ghí
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup

Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, po zezlátnutí přidáme na kostičky nakrájený česnek. Poté přidáme maso a necháme ho zatáhnout. Mrkev očistíme a najemno ji nastrouháme. Mrkev přidáme k masu a opékáme do změknutí. Osolíme, opepříme a ochutíme bazalkou. Vmícháme protlak, pasírovaná rajčata a kečup a zředíme vodou.

Připravíme si bešamel. Na pánvi rozpustíme máslo (ghí), vmícháme do něj metličkou mouku a přiléváme postupně mléko. Mícháme do zhoustnutí. Ochutíme solí a muškátovým oříškem.

Do zapékací mísy klademe nejdříve tenkou vrstvu bešamelu, pak lasagní, na než dále vrstvíme masovou směs, opět klademe lasagne, bešamel a směs. Poslední vrstva sestává z vyšší vrstvy bešamelu, kterou poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou a nakonec zasypeme parmazánem.

Pečeme hodinu v předehřáté troubě na 180 °C



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.