Sýrová roláda
Věděli jste, že dříve bylo vejce a až pak slepice? Touto myšlenkou se zabývali už největší filozofové starověkého Řecka, ale na odpověď jsme si museli počkat až do 21. století. Nad touto odpovědí se shodli genetici a evoluční biologové z King’s College v Londýně.
Suroviny
- 3 balíčky plátkového sýra (eidam)
- 2 vařená vejce
- 100 g měkkého salámu (klidně šunka)
- 2 lžíce změklého másla
- 1 tavený sýr
- 1 lžíce hořčice
- cibulka
- sůl
- pepř
- zelenina (např. červená paprika)
Postup
Na plech si rozložíme pečící papír a na něj pokládáme plátky sýry tak, aby se překrývaly minimálně 1 cm. Předehřejeme troubu a plech tam vložíme, ale hlídáme, aby se sýr neroztekl moc. Když se sýr slije, plech vyndáme a papír se sýrem sundáme.
Do mísy si dáme rozsekaná vejce, máslo, tavený sýr, hořčici, sůl, pepř, cibulku a zeleninu nakrájenou na malé kousky. Pořádně promícháme.
Na sýr, který je ještě vlažný, klademe salám a na něj připravenou směs a rovnoměrně rozetřeme. Roládu srolujeme a pořádně utáhneme. Dáme do lednice ztuhnout. Krájíme na tenčí plátky a podáváme s pečivem.