Čalamáda
Věděli jste, že „DEKO“ je kořenící přípravek sloužící k nakládání zeleniny, okurek a hub?
Suroviny
- 2 kg čerstvého bílého zelí
- 300 g cibule
- 300 g mrkve
- 500 g paprik
- 200 g cukru krystal
- 20 g „DEKA“
- 150 ml oleje
- 250 ml octa
Postup
Ze zelí odstraníme svrchní listy. Zelí si přepůlíme a vykrojíme z něj tvrdý košťál. Zelí pokrájíme nožem na tenké proužky. Cibuli také očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Papriky nakrájíme také na tenké proužky (případně kolečka). Vše rukama promačkáme a promícháme.
Zeleninu zasypeme cukrem a DEKEM a zalijeme octem a olejem. Pořádně promícháme. Uskladníme přes noc v hrnci přikrytém pokličkou na chladném místě. Zelenina by měla ležet 24 h.
Pak zeleninu i se šťávou přendáme do zavařovacích sklenic, zaděláme a uskladníme v chladu, kde čalamáda vydrží poměrně dlouho. Čalamádu můžeme jíst samostatně nebo jako přílohu k různým jídlům.