Čalamáda

Čalamáda

Věděli jste, že „DEKO“ je kořenící přípravek sloužící k nakládání zeleniny, okurek a hub?

Suroviny

  • 2 kg čerstvého bílého zelí
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 500 g paprik
  • 200 g cukru krystal
  • 20 g „DEKA“
  • 150 ml oleje
  • 250 ml octa

Postup

Ze zelí odstraníme svrchní listy. Zelí si přepůlíme a vykrojíme z něj tvrdý košťál. Zelí pokrájíme nožem na tenké proužky. Cibuli také očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Papriky nakrájíme také na tenké proužky (případně kolečka). Vše rukama promačkáme a promícháme.

Zeleninu zasypeme cukrem a DEKEM a zalijeme octem a olejem. Pořádně promícháme. Uskladníme přes noc v hrnci přikrytém pokličkou na chladném místě. Zelenina by měla ležet 24 h.

Pak zeleninu i se šťávou přendáme do zavařovacích sklenic, zaděláme a uskladníme v chladu, kde čalamáda vydrží poměrně dlouho. Čalamádu můžeme jíst samostatně nebo jako přílohu k různým jídlům.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.