Tuniský kuskus
Věděli jste, že kuskus je v Tunisku považován za národní jídlo?
Suroviny
Na 4 porce:
Kuskus:
- 500 g kuskusu
- 1 hovězí nebo kuřecí bujón
- 50 g másla
- 1 rajčatový protlak (70 g)
- harissa pasta dle chuti (pasta z pálivé papriky)
Maso:
- 500 g kuřecích prsou
- 3 lžíce středně pálivé směsi koření na kuře
- 3 lžíce olivového oleje
Zelenina:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 papriky
- 1 menší cuketa
- 100 g kukuřice z plechu
- 50 g másla
- sůl
Postup
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme je na malé kostičky. Dáme je do mísy s kořením a s olivovým olejem a promícháme. Necháme 15 minut odležet.
Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme, podélně ji přepůlíme a krájíme na tenké plátky. Rozpálíme si na pánvi olej a opečeme na něm dozlatova cibulku a pak také opečeme do změknutí mrkev (mrkev bude měknout delší dobu). Průběžně promícháváme.
Česnek očistíme a najemno nakrájíme. Papriku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu očistíme a podélně ji překrojíme a krájíme ji na tenké plátky jako mrkev.Přidáme do změklé zeleniny česnek a papriku. Po změknutí také cuketu a kukuřici. Až je vše měkké, necháme na zelenině rozpustil máslo a osolíme ji.
Na rozpáleném oleji opečeme kuřecí kostičky.
Kuskus uvaříme podle návodu a přidáme do něj rozdrobený bujón. Přidáme do něj rajčatový protlak a harissa pastu podle chuti. Promícháme a necháme odstát.
Podávat můžeme na talíři zvlášť nebo kuskus, maso i zeleninu promícháme dohromady.