Tuniský kuskus

Tuniský kuskus

Věděli jste, že kuskus je v Tunisku považován za národní jídlo?

Suroviny

Na 4 porce:

Kuskus:

  • 500 g kuskusu
  • 1 hovězí nebo kuřecí bujón
  • 50 g másla
  • 1 rajčatový protlak (70 g)
  • harissa pasta dle chuti (pasta z pálivé papriky)

Maso:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 lžíce středně pálivé směsi koření na kuře
  • 3 lžíce olivového oleje

Zelenina:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 papriky
  • 1 menší cuketa
  • 100 g kukuřice z plechu
  • 50 g másla
  • sůl

Postup

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme je na malé kostičky. Dáme je do mísy s kořením a s olivovým olejem a promícháme. Necháme 15 minut odležet.

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme, podélně ji přepůlíme a krájíme na tenké plátky. Rozpálíme si na pánvi olej a opečeme na něm dozlatova cibulku a pak také opečeme do změknutí mrkev (mrkev bude měknout delší dobu). Průběžně promícháváme.

Česnek očistíme a najemno nakrájíme. Papriku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu očistíme a podélně ji překrojíme a krájíme ji na tenké plátky jako mrkev.Přidáme do změklé zeleniny česnek a papriku. Po změknutí také cuketu a kukuřici. Až je vše měkké, necháme na zelenině rozpustil máslo a osolíme ji.

Na rozpáleném oleji opečeme kuřecí kostičky.

Kuskus uvaříme podle návodu a přidáme do něj rozdrobený bujón. Přidáme do něj rajčatový protlak a harissa pastu podle chuti. Promícháme a necháme odstát.

Podávat můžeme na talíři zvlášť nebo kuskus, maso i zeleninu promícháme dohromady.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.