Rozšlápnutá brambora
Věděli jste, že brambory do Čech přišly z Braniborska a odtud vznikl pro tuto zeleninu také její název?
Suroviny
Na 4 porce klasické rozšlápnuté brambory:
- 8 větších brambor (pokud jsou opravdu velké, tak stačí 4)
- 100 g slaniny nebo 1 větší uherská klobása
- 150-200 g plátkového sýra (goudy)
- 2 zakysané smetany (400 g)
- asi 3 jarní cibulky
- sůl
- pepř
Na 4 porce rozšlápnuté brambory na italský způsob:
- 8 větších brambor (pokud jsou opravdu velké, tak stačí 4)
- půl skleničky bazalkového pesta
- 2-3 stroužky česneku
- asi 10 cherry rajčátek
- 150 g parmazánu
Postup
Brambory omyjeme a očistíme a celé je uvaříme ve slupce. Po uvaření každou bramboru podélně rozpůlíme a vložíme na plech. Malinko ji zmáčkneme šťouchadlem na bramborovou kaši, aby popraskala, ale držela tvar. Vnitřní část brambory poklademe plátkem slaniny či nakrájenými kolečky klobásy. Zlehka osolíme a opepříme. Brambory dáme péct do trouby na 250 °C na cca 15 minut.
Po opečení slaniny/klobásy poklademe bramboru ještě sýrem a dáme znovu péct do zezlátnutí.
Podáváme navrchu ozdobené dvěma lžícemi zakysané smetany a nakrájenou jarní cibulkou.
Brambory na italský způsob uvaříme stejným způsobem, ale její povrch před pečením namísto slaniny či klobásy nejdříve pomažeme pestem smíchaným s utřeným česnekem. Dále na bramboru dáme kolečka cherry rajčat a na závěr ještě plátky parmazánu (případně může být nastrouhaný).
Pak už brambory pečeme stejným způsobem, jak je uvedeno výše.