Buchty

Buchty

Věděli jste, že původně se buchty v 17. století vařily a dělaly na slano?

Suroviny

Na 2 pekáčky buchet:

Kvásek:

  • 1 kostka droždí (20 g)
  • 1/3 hrnečku vlažného mléka
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce hladké mouky

Těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru moučka
  • špetka nastrouhaného muškátového ořechu
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 1 střední, vařená, vychladlá brambora
  • 8 lžic vlahého másla
  • 2 lžíce majonézy
  • máslo na pomazávání

Povidlová náplň:

  • švestková povidla
  • můžeme je ochutit nastrouhanou citronovou kůrou, rumem
  • v případě, že jsou povidla moc tuhá, můžeme je trochu rozředit vodou

Tvarohová náplň:

  • 2 měkké tvarohy (nejlépe v „alobalu“) – celkem 500 g
  • 3 lžíce cukru
  • rozinky
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

Postup

Kvásek:

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do misky a přidáme trochu vlažného mléka (cca 1/3 hrnečku). Zasypeme lžící krystalového cukru a povrch poprášíme zlehka hladkou moukou. Dáme na 10 minut na teplé místo.

Těsto:

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, trochu muškátového ořechu a kvásek.

V hrnečku rozkvrdláme žloutky s mlékem. Přidáme do mísy a do ní rovněž rovnou nastrouháme bramboru. Přidáme do mísy také máslo a majonézu.

Zaděláme na tuhé těsto. Těsto by mělo být hladké, zasypeme ho zlehka trochou hladké mouky, přikryjeme mísu utěrkou a dáme na hodinu vykynout na teplejší místo.

Náplně:

Připravíme si náplně. Na jeden pekáček stačí 1 sklenička povidel a na 1 pekáček stačí tvarohová náplň o 500 g tvarohu.

Povidlovou náplň můžeme ochutit podle výše uvedených surovin, nebo je nechat jen tak. V případě, že jsou povidla moc tuhá, můžeme je trochu rozředit vodou.

Na tvarohovou náplň si připravíme do mísy tvaroh, přidáme cukr a rozinky podle chuti. U vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme k tvarohu a bílky vyšleháme do sněhu. Sníh pomalu vmícháme do tvarohové směsi. Uskladníme v lednici, než budeme těsto plnit.

Těsto – pokračování:

Až těsto nakyne, tak si ho rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme a nakrájíme si na něm čtverečky. Každý čtvereček pak poklademe náplní. Čtverečky zabalíme tak, aby náplň nevylézala.

Pekáčky vymažeme rozpuštěným máslem. Buchty klademe těsně vedle sebe na plech a pomažeme je ze všech stran (i mezi sebou).

Pekáček naplněný buchtami pak dáme do rozpálené trouby. Pečeme při 170 °C přibližně 20-30 minut.

Buchty po vyndání ihned potřeme ještě na vršku rozpuštěným máslem a necháme je vychladnout. Podáváme je vychladlé a pocukrované moučkovým cukrem.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.