Buchty
Věděli jste, že původně se buchty v 17. století vařily a dělaly na slano?
Suroviny
Na 2 pekáčky buchet:
Kvásek:
- 1 kostka droždí (20 g)
- 1/3 hrnečku vlažného mléka
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce hladké mouky
Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru moučka
- špetka nastrouhaného muškátového ořechu
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 1 střední, vařená, vychladlá brambora
- 8 lžic vlahého másla
- 2 lžíce majonézy
- máslo na pomazávání
Povidlová náplň:
- švestková povidla
- můžeme je ochutit nastrouhanou citronovou kůrou, rumem
- v případě, že jsou povidla moc tuhá, můžeme je trochu rozředit vodou
Tvarohová náplň:
- 2 měkké tvarohy (nejlépe v „alobalu“) – celkem 500 g
- 3 lžíce cukru
- rozinky
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
Postup
Kvásek:
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do misky a přidáme trochu vlažného mléka (cca 1/3 hrnečku). Zasypeme lžící krystalového cukru a povrch poprášíme zlehka hladkou moukou. Dáme na 10 minut na teplé místo.
Těsto:
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, trochu muškátového ořechu a kvásek.
V hrnečku rozkvrdláme žloutky s mlékem. Přidáme do mísy a do ní rovněž rovnou nastrouháme bramboru. Přidáme do mísy také máslo a majonézu.
Zaděláme na tuhé těsto. Těsto by mělo být hladké, zasypeme ho zlehka trochou hladké mouky, přikryjeme mísu utěrkou a dáme na hodinu vykynout na teplejší místo.
Náplně:
Připravíme si náplně. Na jeden pekáček stačí 1 sklenička povidel a na 1 pekáček stačí tvarohová náplň o 500 g tvarohu.
Povidlovou náplň můžeme ochutit podle výše uvedených surovin, nebo je nechat jen tak. V případě, že jsou povidla moc tuhá, můžeme je trochu rozředit vodou.
Na tvarohovou náplň si připravíme do mísy tvaroh, přidáme cukr a rozinky podle chuti. U vajec oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme k tvarohu a bílky vyšleháme do sněhu. Sníh pomalu vmícháme do tvarohové směsi. Uskladníme v lednici, než budeme těsto plnit.
Těsto – pokračování:
Až těsto nakyne, tak si ho rozdělíme na 4 díly. Každý díl vyválíme a nakrájíme si na něm čtverečky. Každý čtvereček pak poklademe náplní. Čtverečky zabalíme tak, aby náplň nevylézala.
Pekáčky vymažeme rozpuštěným máslem. Buchty klademe těsně vedle sebe na plech a pomažeme je ze všech stran (i mezi sebou).
Pekáček naplněný buchtami pak dáme do rozpálené trouby. Pečeme při 170 °C přibližně 20-30 minut.
Buchty po vyndání ihned potřeme ještě na vršku rozpuštěným máslem a necháme je vychladnout. Podáváme je vychladlé a pocukrované moučkovým cukrem.