Citrónový meringue pie

Citrónový meringue pie

Věděli jste, že meringue znamená pusinka?

Suroviny

Korpus:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 180 g třtinového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 dl vody
  • šťáva ze dvou citronů
  •  kůra z 1 citronu
  • 30 g másla
  • 4 žloutky

Sněhová čepice:

  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 6 lžic třtinového cukru

Postup

V míse smícháme mouku, sůl a moučkový cukr. Po smíchání do směsi zapracujeme rozměklé máslo a vodu. Prohněteme tak, aby vzniklo hladké těsto. Uložíme ho do fólie/alobalu na půl hodiny do lednice.

Během odpočívání těsta v lednici si připravíme dortovou formu a její spodek vyložíme pečicím papírem. Uzavřeme stěnovou částí formy a přebytek papíru odstřihneme. Těsto vyndáme z obalu a namačkáme ho rovnoměrně na dno formy.

Troubu předehřejeme na 200° C a korpus upečeme asi za 20 minut. Necháme ho vychladnout.

Připravíme si suroviny na náplň. V hrnci smícháme cukr, mouku, škrob a sůl. Promícháme a přidáme ještě šťávu ze dvou citronů a kůru z jednoho z nich. Promícháme metličkou a za stálého míchání přivedeme k varu.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy a do žloutků přidáme asi 3 lžíce uvařené náplně a promícháme. Pak dáme promíchané žloutky do hrnce k náplni a ještě chvíli mícháme a vaříme. Krém by měl během 10 minut zhoustnout. Krém necháme chvíli zchladnout a pak ho nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.

V míse vyšleháme bílky spolu se solí a s velmi postupným přidáváním cukru do pevného sněhu. Sníh natřeme na náplň do formy a rozetřeme. Dáme péct na 180° C asi na 10 až 15 minut, dokud nebude sněhová čepice krásně zlatá. Troubu při tom neotevíráme. A když vidíme, že už je čepice zlatá, troubu vypneme a ještě chvíli ji neotevíráme, aby nám čepice nespadla.

Necháme vychladnout a uchováváme v lednici, kde koláč ztuhne.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.