Hummus s karamelizovanou cibulkou
Věděli jste, že první recept na hummus pochází až z 18. století ze Sýrie?
Suroviny
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 konzerva cizrny (můžeme použít i sušenou, ale pak je třeba počítat s namočením přes noc)
- 1 lžíce tahini pasty
- čerstvá šťáva z necelé půlky citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- v případě, že bude hummus velmi hustý, tak přidáme trochu vody
- sůl
- pepř
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a po rozpálení na něm orestujeme cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme ocet a cukr a necháme cibulku zkaramelizovat. Poté odstavíme a necháme zchladnout.
Do misky dáme scezenou cizrnu, 1 lžíci tahini pasty, šťávu z necelé půlky citronu a 2 lžíce olivového oleje. Mixujeme buď přímo v misce, která má uprostřed sekáček anebo použijeme tyčový mixér. Po úplném rozmixování ochutíme solí a pepřem. Pokud by byla pomazánka velmi tuhá, přidáme trošku vody, ale zacházíme s ní velmi opatrně.
Do rozmixované pomazánky přidáme zkaramelizovanou cibulku a promícháme.
Hummus podáváme jako dip k zelenině nebo jako pomazánku.