Dýňové hranolky s parmezánem
Věděli jste, že slovo parmezán pochází od názvu města Parme, kde se tento sýr tradičně vyráběl? I přesto se někdy užívá také pojmenování parmazán.
Suroviny
- 1 menší máslová dýně (případně Hokkaido)
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 50 g na jemno nastrouhaného parmezánu
Postup
Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Také ji oloupeme, i když v případě použití dýně Hokkaido to není nutné. Dýni nakrájíme na tenké plátky jako hranolky (měsíčky). Dýni poklademe na plech vyložený papírem na pečení.
V misce smícháme olivový olej a přes prsty vydrhnuté oregano. Pomocí štetce každý kousek dýně pomažeme oreganovým olejem. Pak také ještě každý kousek posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 15-30 minut (záleží na šířce každého hranolku).
Podáváme ještě horké.