wz

Moje mňamky jak je mám ráda

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Věděli jste, že dýně patří do stejné čeledi jako okurky, tudíž je to zelenina?

Suroviny

Těsto:

  • 3 vejce
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml mléka
  • 270 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 160 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g nastrouhané syrové máslové dýně (zbavené slupky), můžeme ji nastrouhat nahrubo
  • 1 hrst vlašských ořechů

Poleva:

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 70 g cukru moučka
  • meruňková marmeláda na ozdobení

Postup

Do jedné mísy rozklepneme vejce, promícháme je metličkou. Přidáme do nich olej a mléko. Vymícháme.

Do druhé mísy odvážíme polohrubou mouku. Přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr, sůl a skořici.

Sypkou směs promícháme a přisypeme k tekuté směsi a metličkou promícháme, aby vzniklo těsto. Do něj vmícháme nastrouhanou dýni. Hrst vlašských ořechů nasekáme na větší kousky a vmícháme je do těsta.

Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto do formy vlijeme. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme koláč ve formě vychladnout.

Mezitím si připravíme polevu. Do sekáčku (mixéru) dáme máslo pokojové teploty, tvaroh a cukr. Utřeme do hladké pěny. Krém natřeme na vychladlý koláč.

Koláč můžeme ještě ozdobit meruňkovou marmeládou trošku rozředěnou vodou tak, že uděláme na koláči z marmelády kruhy (nejlépe ozdobným sáčkem). Koncem lžičky pak můžeme ještě kruhy vylepšit tak, že od středu táhneme čáry jako kdybychom chtěli naznačit jednotlivé porce.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *