Dýňový koláč

Dýňový koláč

Věděli jste, že dýně patří do stejné čeledi jako okurky, tudíž je to zelenina?

Suroviny

Těsto:

  • 3 vejce
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 180 ml mléka
  • 270 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 160 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 450 g nastrouhané syrové máslové dýně (zbavené slupky), můžeme ji nastrouhat nahrubo
  • 1 hrst vlašských ořechů

Poleva:

  • 90 g másla pokojové teploty
  • 130 g polotučného tvarohu
  • 70 g cukru moučka
  • meruňková marmeláda na ozdobení

Postup

Do jedné mísy rozklepneme vejce, promícháme je metličkou. Přidáme do nich olej a mléko. Vymícháme.

Do druhé mísy odvážíme polohrubou mouku. Přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr, sůl a skořici.

Sypkou směs promícháme a přisypeme k tekuté směsi a metličkou promícháme, aby vzniklo těsto. Do něj vmícháme nastrouhanou dýni. Hrst vlašských ořechů nasekáme na větší kousky a vmícháme je do těsta.

Koláčovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto do formy vlijeme. Pečeme při 150 °C asi 45-60 minut. Po upečení necháme koláč ve formě vychladnout.

Mezitím si připravíme polevu. Do sekáčku (mixéru) dáme máslo pokojové teploty, tvaroh a cukr. Utřeme do hladké pěny. Krém natřeme na vychladlý koláč.

Koláč můžeme ještě ozdobit meruňkovou marmeládou trošku rozředěnou vodou tak, že uděláme na koláči z marmelády kruhy (nejlépe ozdobným sáčkem). Koncem lžičky pak můžeme ještě kruhy vylepšit tak, že od středu táhneme čáry jako kdybychom chtěli naznačit jednotlivé porce.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.