Kuku Paka
Věděli jste, že africké kuku znamená ve svahilštině kuře?
Suroviny
Na 4 porce:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce římského kmínu
- 1/2 lžičky chilli koření
- 1 lžíce kari
- sůl
- pepř
- 6 větších rajčat
- 500 g kuřecích prsou
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 1 svazek čerstvého koriandru
Postup
Do wok pánve nalijeme dvě lžíce oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme ji na kostičky. To samé uděláme s česnekem. Zázvor také oloupeme a nastrouháme ho přibližně dvě lžíce. Rozpálíme olej v pánvi. Nejdříve na něm opečeme cibuli. Pak přidáme česnek a zázvor. Promícháváme.
Mezitím v hmoždíři utřeme římský kmín, přidáme k němu chilli, kari, sůl a pepř. Směs koření nasypeme do pánve. Promícháváme, aby se koření nepřipálilo.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostky. Vsypeme je do pánve. Prohřejeme asi 3-5 minut. Kuřecí prsa omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kostky. Po prohřátí rajčat je vsypeme do omáčky. Promícháváme. Necháme probublávat asi 15 minut, aby kuře změklo. Pak přilijeme kokosové mléko a vaříme omáčku přibližně ještě dalších 15 minut.
Omáčku sejmeme z ohně a vmícháme do ní (zhruba) nasekané lístky čerstvého koriandru. Podáváme s rýží.