Katsu curry
Věděli jste, že si můžete připravit řízek po Japonsku?
Na 4 porce:
Suroviny
Maso:
- 3 větší kuřecí prsa
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- 1 vejce
- 150 g panko strouhanky (koupíte v Sapě)
- slunečnicový olej
Curry omáčka:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžička kari koření
- 600 ml vychladlého vývaru (může být i z bujónu)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky koření garam masala
Postup
Na pánvi rozehřejeme olej a připravíme si věci na omáčku. Na oleji osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky. Po orestování cibule přidáme i celé stroužky česneku. Necháme zezlátnout a pak přidáme na jemno nakrájenou mrkev. Necháme ji změknout.
Poté přidáme mouku a kari koření, zalijeme vychladlým vývarem. Promícháme, provaříme a přidáme med, sójovou omáčku a bobkový list. Necháme omáčku ještě chvíli probublat a na závěr ochutíme garam masalou. Omáčku můžeme přecedit přes cedník, aby v ní nebyly kousky zeleniny, ale není to nutné. Stačí vyjmout bobkový list.
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší řízečky. Zlehka je osolíme a opepříme. Nejdříve každý řízeček obalíme zlehka v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci a na závěr v panko strouhance. Maso smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje v pánvi. Osmažené je krájíme na asi centimetrové plátky.
Maso podáváme přelité omáčkou a s rýží.