wz

Moje mňamky jak je mám ráda

Archiv autora: Kačka Čermáková

Pečený ananas

Pečený ananas

Věděli jste, že ananas pročišťuje organismus, ale při nadměrné konzumaci může dojít k podráždění žaludeční sliznice? Suroviny Na 4 porce: půlka vyzrálého ananasu půl lžičky mleté skořice 2 lžíce citronové šťávy 2 velké lžíce medu 1 velká lžíce třtinového cukru menší hrst vlašských ořechů Postup […]

Curry pórko polévka

Věděli jste, že se pór rozlišuje na druh zimní a letní? Odlišují se například tím, že letní má delší část, která se konzumuje, oproti zimnímu póru. Suroviny Na 8 porcí: 3 lžíce olivového oleje 1 velká cibule 2-3 stroužky česneku 1 velký pór 2 kostky […]

Převrácený cheesecake do skleničky

Převrácený cheesecake do skleničky

Věděli jste, že tenhle cheesecake budete mít bleskem připravený? Suroviny: Na 4 porce: 250 g čerstvých malin 1 polotučný (případně plnotučný) tvaroh, 200 g 3 lžíce cukru moučka 4 kulaté cookies sušenky s kousky čokolády čerstvá máta na ozdobu Postup: Několik malin si odebereme na […]

Katsu curry

Katsu curry

Věděli jste, že si můžete připravit řízek po Japonsku? Na 4 porce: Suroviny Maso: 3 větší kuřecí prsa sůl pepř hladká mouka 1 vejce 150 g panko strouhanky (koupíte v Sapě) slunečnicový olej Curry omáčka: 2 lžíce oleje 1 cibule 5 stroužků česneku 2 mrkve […]

Soba nudle v arašídové omáčce

Soba nudle v arašídové omáčce

Věděli jste, že soba nudle jsou zdravější nudle, které jsou vyráběné z pohanky a hojně se konzumují v Japonsku? Suroviny Na 4 porce: Omáčka: 1 lžíce červené kari pasty 3 lžíce neslazeného arašídového másla 2 lžíce sójové omáčky 2 lžíce limetové šťávy 2 lžičky třtinového […]

Hummus

Hummus

Věděli jste, že existuje soutěž o největší hummus světa? Izraelcům se podařilo připravit tuto pochoutku o váze přes 4 tuny. Suroviny 1 konzerva cizrny (můžeme použít i sušenou, ale pak je třeba počítat s namočením přes noc) 1 lžíce tahini pasty čerstvá šťáva z necelé […]

Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku

Věděli jste, že při sbírání medvědího česneku je možné si ho splést s jedovatou konvalinkou vonnou? Proto se vždy čichem ujistěte, že se jedná o medvědí česnek. Suroviny Na 4 porce: plná menší zavařovací sklenička listů medvědího česneku olivový olej sůl (oříšky – piniové nebo […]

Chilli con carne s cizrnou

Chilli con carne s cizrnou

Věděli jste, že běžně známá je nám béžová odrůda cizrny, ovšem existuje také tmavá, a dokonce i zelená a červená. Suroviny Na 4 porce: 2 lžíce oleje 1 cibule 1 stroužek česneku 1 červená paprika 1 lžička mletého chilli 1 lžíce mleté sladké papriky 1 […]

Tuňákový steak

Tuňákový steak

Věděli jste, že tuňáci plavou rychlostí až 100 km/hod? Suroviny Na 4 porce: 4 steaky z tuňáka 1 větší rajče 1 větší cibule sůl máslo Postup Steaky z tuňáka (mražené) nejlépe pořídíte v Icelandu. Každý plátek lehce osolíme, položíme na něj plátek másla a dáme […]

Rajče ala tapas

Rajče ala tapas

Věděli jste, že balsamico zraje ve dřevěných sudech a po několika letech tak získává svou nasládlou chuť? Suroviny 1 porce: 1 větší zralé rajče 1 větší lžíce balsamica 1 obří lžíce olivového oleje sůl pepř Postup Na talíř nalijeme 1 větší lžíci balsamica a 1 […]