wz

Moje mňamky jak je mám ráda

Archiv autora: Kačka Čermáková

Oreo-čoko dort

Oreo-čoko dort

Věděli jste, že název Oreo je složen z písmenek ve slovech „chocolate“ (dvě „o“) a „cream“ („re“)? Suroviny Korpus: 32 sušenek Oreo (2 balení) půl hrníčku rozehřátého másla Náplň: 100 g cukru 5 vrchovatých lžic kukuřičného škrobu 5 vrchovatých lžic holandského kakaa sůl 600 ml […]

Thajské zelené kari

Thajské zelené kari

Věděli jste, že zelené kari je tou nejpálivější variantou z kari past? Suroviny Na 8 porcí: 500 g kuřecích prsou sůl 2 lžíce oleje 1 velká cibule 1 paprika 2 střední cukety hrst mraženého hrášku 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru 1 lžíce zelené kari pasty […]

Tapioka na zkaramelizovaném ananasu

Tapioka na zkaramelizovaném ananasu

Věděli jste, že ananas obsahuje enzym, který pomáhá trávit proteiny, tedy i Váš jazyk? Nejvíce je ho ve středu a ničí se teplem. Suroviny Na 4 porce: Pudink: 400 ml kokosového mléka cca 150 ml kravského mléka 80 g tapiokových perel 4 kousky celého kardamomu […]

Buchty

Buchty

Věděli jste, že původně se buchty v 17. století vařily a dělaly na slano? Suroviny Na 2 pekáčky buchet: Kvásek: 1 kostka droždí (20 g) 1/3 hrnečku vlažného mléka 1 lžíce cukru krystal 1 lžíce hladké mouky Těsto: 1/2 kg hladké mouky 1 lžička soli […]

Zelný salát s mrkví

Zelný salát s mrkví

Věděli jste, že dříve se jedlo zelí téměř každý den? Suroviny Na 4 porce: 1 střední zelí (cca 750 g) 2 velké mrkve 1 lžíce soli 2 lžíce cukru 3 lžíce octa 1 cibule 1 lžíce oleje voda Postup Omyté zelí a oškrábanou mrkev nahrubo nastrouháme. […]

Citrónový meringue pie

Citrónový meringue pie

Věděli jste, že meringue znamená pusinka? Suroviny Korpus: 150 g hladké mouky 1/4 lžičky soli 1 lžíce moučkového cukru 120 g másla 2 lžíce studené vody Náplň: 180 g třtinového cukru 2 lžíce mouky 2 lžíce kukuřičného škrobu 1/4 lžičky soli 3 dl vody šťáva […]

Hummus s karamelizovanou cibulkou

Hummus s karamelizovanou cibulkou

Věděli jste, že první recept na hummus pochází až z 18. století ze Sýrie? Suroviny 1 velká cibule 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce octa 2 lžíce třtinového cukru 1 konzerva cizrny (můžeme použít i sušenou, ale pak je třeba počítat s namočením přes noc) 1 […]

Salát Waldorf

Salát Waldorf

Věděli jste, že poprvé byl salát připraven v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria? Suroviny Na 2 porce: 400 g řapíkatého celeru 2 jablka 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy 1 lžička dijonské hořčice 2-3 lžíce majonézy (část můžeme nahradit zakysanou smetanou) hrst vlašských […]

Batátová polévka s arašídovým máslem

Batátová polévka s arašídovým máslem

Věděli jste, že batáty dorazily do Evropy dříve než brambory? Suroviny Na 6 porcí: 3 lžíce slunečnicového oleje 1 velká cibule 2 stroužky česneku 1 větší mrkev 550 g batátů 1,5 l vody 1 bujón 200 ml smetany na vaření 3 lžičky arašídového másla sůl […]

Nachos dip

Nachos dip

Věděli jste, že nachos vymyslel  Ignacio „Nacho“ Anaya tak, že potřeboval narychlo připravit chutný pokrm, ale v kuchyni toho moc nenašel, jelikož předchozí den bylo zavřeno a zásoby v tu chvíli ještě nebyly doplněny? Takže jen rozkrájel tortilly na trojúhelníčky a zasypal je sýrem s chilli […]