Autor: Kačka Čermáková

Moderní zelňačka

Moderní zelňačka

Věděli jste, že rozmixovaná zelňačka v nové podobě bude v moderní kuchyni překvapením? Suroviny Na 4 porce: 2 lžíce ghí 2 cibule 4 stroužky česneku 4 lžíce rajčatového protlaku 1 lžíce hladké mouky 1 lžička papriky 1 zeleninový bujón 500 g kysaného zelí 1 lžička 

Špenátové lasagne

Špenátové lasagne

Věděli jste, že pojem lasagne pochází z řečtiny a označoval hrnec? Suroviny Na 1 plech (cca 8 porcí): olivový olej 2 cibule 3 stroužky česneku 500 g špenátového protlaku (mraženého) sůl pepř 200 ml smetany ke šlehání 1-2 lžičky pesta z medvědího česneku (lze vynechat) 

Houstičky s medvědím česnekem

Houstičky s medvědím česnekem

Věděli jste, že doba vhodná pro sběr medvědího česneku je od půlky března do května? SUROVINY Na 10 kousků: 250 g hladké mouky 1 prášek do pečiva sůl 65 g másla 130 ml mléka 50 g tvrdého nastrouhaného sýra 2 hrsti medvědího česneku 60 g 

Dortový korpus

Dortový korpus

Věděli jste, že vyboulení korpusu lze zabránit postříkáním vršku vodou z rozprašovače? SUROVINY Na kulatou formu o průměru 26 cm: 6 vajec 250 g cukru krystal 100 g oleje 100 g mléka 250 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 2 g soli POSTUP Suroviny 

Dhal z belugy

Dhal z belugy

Věděli jste, že beluga název pro černou čočku vznikl díky podobnosti s kaviárem jesetera Beluga? SUROVINY Na 8-10 porcí: 2 lžíce olivového oleje 4 červené cibule 4 stroužky česneku 4 lžičky mleté kurkumy 4 lžičky mletého římského kmínu 4 lžičky mletého koriandru 4 lžičky garam 

Proteinové crinkles

Proteinové crinkles

Věděli jste, že popraskání crinkles docílíme pomocí moučkového cukru? SUROVINY 160 g proteinu s příchutí chocobanana symphony nebo chocolate brownie (Protein & Co) 10 g kypřícího prášku do pečiva 100 g hladké mouky 120 g hořkého kakaa 120 g hořké čokolády (60 %) 100 g 

Mrkvový dort s krémem

Mrkvový dort s krémem

Věděli jste, že mrkvový dort získal svou oblibu ve Velké Británii za 2. světové války, protože byl cukr na příděl a mrkev jej v dortu nahrazovala? SUROVINY 130 g másla 125 ml medu 70 g slunečnicového oleje 1 vejce 50 ml citronové nebo limetkové šťávy 

Hummus s červenou řepou

Hummus s červenou řepou

Věděli jste, že název tahini se používá spíše v Evropě a v zemích jejího původu ji nazývají tchina? SUROVINY Na 4 porce: 1 plechovka cizrny (400 g) 2 stroužky česneku 1 vařená červená řepa 1 lžička tahini olivový olej voda POSTUP Do sekáčku dáme scezenou 

Pečené zelí

Pečené zelí

Věděli jste, že ročně spadá na jednoho Čecha spotřeba zelí kolem 7,5 kg (za rok 2021)? SUROVINY Na 4 porce: 1 hlávka bílého zelí 200 ml rajčatového protlaku 3 stroužky česneku 2 lžičky kmínu olivový olej sůl pepř POSTUP Zelí nakrájíme na osminky a dáme 

Medová žebra na grilu

Medová žebra na grilu

Věděli jste, že dlouhé pečení na mírný stupeň pečení zaručení jemnost a šťavnatost masa, které půjde samo od kosti? SUROVINY Na 3-4 porce: 1 kg vepřových žeber 4 lžíce lesního medu 70 g rajského protlaku 2 lžíce ústřicové omáčky 2 lžíce sójovky 1 lžička mletého